Tudom nehéz döntés előtt áll, de hadd győzzem meg, hogy miért van a lehető legjobb helyen:
• Mert az egyik legjobb weblapra tévedt.
• Mert az egyik legjobb, és egyben legpraktikusabb sütőt ajánljuk.
• Mert Ön biztosan a kényelmet és az azonnali megoldást helyezi előtérbe.
Bár a gázüzemű grillsütők drágábbak a faszenesnél, működtetésük jóval kevesebbe kerül. Minden előkészület nélkül egy gombnyomással begyújtható, 10 perc múlva sütésre kész. Mi lehet ennél egyszerűbb?
Van egy téves felfogás, mely szerint a faszenes grillsütőn elkészített ételek különleges ízét a gázgrillen nem lehet elérni. A füstös zamat a következőképpen keletkezik: az ételből a sütés közben keletkező húsnedv ráfolyik a lángra, ami elég vagy elpárolog és visszacsapódik az ízes gőz az ételre, ahonnan érkezett. Nem az égetett anyag füstje határozza meg a zamatot, hanem a sütéskor keletkezett nedvek párolgása.
A roston sütésnek két fajtája van: direkt és indirekt sütés.
Direkt sütésnél az étel megtartja a valódi füstös aromát, a hús megőrzi a természetes levét, így az étel lédús és puha marad. Ez a legjobb módszer a vékonyabb hússzeletekhez, halhoz.
A rácsot vékonyan kenje be olajjal, melegítse elő a sütőt, majd amikor forró, helyezze az ételt közvetlenül a rácsra. Így a rostok azonnal összezáródnak, és az ízanyagok a húsban maradnak. A fedél lezárása után ajánlatos a gáz erősséget levenni, így a tető alatt keletkezett hő fejezi be a sütési folyamatot
Indirekt sütést alkalmazunk a megpirított étel alapos átsütéséhez. Alkalmasabb vastagabb húsokhoz, valamint baromfi, vadhús, magas zsírtartalmú ételek elkészítéséhez. Így a grill hagyományos sütőként működik, és a keringő hőnek köszönhetően mindegyik oldalon egyenletesen átsül az étel. Első fázisban kapassuk le a rácson a húst, majd a középső égőt (égőket) lekapcsoljuk, a kép külső égőt közepesre állítjuk, az ételt a nem égő középső részre rakjuk, majd a fedelet lehajtjuk. Az indirekt módszernél a siker kulcsa a türelem, és a lassú, kíméletes sütés.
Rostonsült, marhasteak készítéséhez javasoljuk az öntöttvas sütőlap használatát, amely pontosan illeszkedik a sütőtálcába.
Némelyik típusú grillsütő külön infra gázégővel és elektromos forgónyárssal is rendelkezik, amin a rablóhúson kívül akár két grillcsirke, vagy egy kismalac is elkészíthető. Csak javasolni tudjuk, hogy próbálja meg a kűrtőskalácssütést is.