|
Báránygerinc mézesen
Hozzávalók: 4 személy részére 1,2 kg báránygerinc , olívaolaj, méz, só, csipet bors, fokhagyma, friss kakukkfű, bazsalikom.
Elkészítése: összekeverem az olajat a mézzel, majd beleteszem a sót, borst, apróra vágott bazsalikomot , kakukkfüvet meg az összezúzott fokhagymát, evvel megkenem a báránygerincet, és a sütőn szép pirosra megsütöm.
Lehet tenni mellé különböző zöldségeket ízlés szerint: paradicsomot, cukkinit, padlizsánt, paprikát stb.
Barbeques sertésflekken
Hozzávalók: 4 személy részére 8-10 szelet tarja kicsontozva, olívaolaj, barbeque fűszerkeverék, ketchup, fokhagyma, pici só, bors.
Elkészítése: előző nap összekeverem az olajat a ketchuppal, majd beleteszem a fűszerkeveréket, fokhagymát, sót, bors és evvel a sűrűbb szósszal jól bekenem egy húsecset segítségével a hússzeleteke, majd egy napig a hűtőben tárolom, hogy az ízek jól összeérjenek.
A finom, puha hús titka a sütés közbeni többszöri forgatás, nagyon finom.
Grill fűszerkeverék
Hozzávalók: 2 dl. étolaj, 2.dl. mustár, ½ evőkanál őrölt bors, 1 evőkanál curry, 2 fej fokhagyma, 20 dkg. ételízesítő, 2 evőkanál pirospaprika, 1 dl. Paradicsomlé
Elkészítése: A hozzávalókat jól összekeverjük. Mindenféle húshoz és zöldséghez nagyon jól használható. Jobb íz elérése érdekében a húst pácoljuk be előző nap.
Mézes-mustáros csirkecomb
Hozzávalók: 4-6 db. csirkecomb, 2-3 evőkanál méz, 1 evőkanál mustár, 1 evőkanál ketchup, 1 evőkanál étolaj, gulyáskrém, chili, szárnyas vagy grill fűszerkeverék, só, bors
Elkészítése: A combokat besózzuk. A többi hozzávalót összekeverjük, és ezzel a szósszal jól bekenjük a húst, legjobb előző este, hogy az ízek jól összeérjenek. Melegítsük elő a grill közepes hőfokra, helyezzük a combokat a grillrácsra, majd időnként megforgatva süssük 25 percig, illetve amíg a csirke megsül.
Roston sült keszeg
Hozzávalók: 4 kis keszeg, néhány szál kapor, 1-2 evőkanál grill fűszerkeverék, 3-4 evőkanál olaj
Elkészítése: A keszegeket megtisztítjuk, sűrűn bevagdossuk,, bekenjük olajjal, és beszórjuk a fűszerkeverékkel. A grill rácsra fektetjük a kaporszálakat, erre tesszük a halakat, majd mérsékelt tűz felett kb. 20 percig sütjük, közben pár csepp olajjal gyakran locsolgatjuk.
Tüzes grill-tányér
Hozzávalók: 4 szelet sertéstarja, 1 zacskó mirelit kukorica, 2 paradicsompaprika, 1 nagy fej hagyma, 2 szál zöldhagyma, 2 babérlevél, cseresznyepaprika-krém, olaj, ecet, só, bors, cayenne-bors, őrölt köménymag
Elkészítése: A tarjaszeleteket kiveregetjük. Borssal, cayenne-borssal, őrölt köménymaggal bedörzsöljük. Kevés cseresznyepaprika-krémmel bekenjük. A megtisztított hagymát felkarikázzuk, a szétmorzsolt babérral együtt a hússzeleteken szétosztjuk. Végül leöntjük kevés olajjal és alufóliába csomagoljuk. Egy-két napig pácoljuk. A fóliából kicsomagoljuk és grill rácson megsütjük. Sütés után sózzuk. Kukoricasalátával kínáljuk. Ehhez a mirelit kukoricát sós vízben megfőzzük, a paradicsompaprikát kockákra vágjuk, a zöldhagymát felkarikázzuk. A lecsöpögtetett kukoricát összekeverjük a többi zöldséggel, majd olajos-ecetes vinaigrette-mártással leöntjük és legalább egy órát érleljük.
Grill csirke forgónyárson
Hozzávalók: 1 egész csirke, grill fűszerkeverék : 2 dl. étolaj, 2.dl. mustár, 1 evőkanál méz, ½ evőkanál őrölt bors, 2 fej fokhagyma, 20 dkg. ételízesítő, 2 evőkanál pirospaprika
Elkészítése: A csirkét jól megtisztítjuk, a fűszerkeverékkel bedörzsöljük, majd óvatosan a nyársra húzzuk és a két villát kétfelől beleszúrjuk a csirkébe . majd elindítjuk a forgónyársat. Kb. 25-30 perc alatt a csirke készre sül.
BBQ oldalas
Hozzávalók:
Fél oldalas
BBQ szósz: 2 kanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 kanál mustár, 4 kanál barna cukor, 1 dl sör, 2 kanál worcestershire szósz, Chili pór, cayenne bors, füstölt por, 1 kanál sima ecet, 1 liter ketchup
Elkészítése:
A szósz elkészítése:
A kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát olajon megüvegesítjük. Hozzáadjuk a barna cukrot és a mustárt. Amikor a cukor elolvadt (kb. 2-3 perc) beleöntjük a ketchupot a worcestershire szószt, az ecetet és hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük és legalább 1 órán át lassú tűzön főzzük. A jó BBQ szósz enyhén csípős, édes és savanykás is egyben.
Oldalas elkészítése:
Az oldalas csontos sovány részéről a zsíros részt le kell faragni, majd minden második csontos résznél feldaraboljuk. Beletesszük fűszeres lébe ( hagyma, füstölt por, só, egész bors), lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús leválik a csontról. Amikor kész, a BBQ szószba mártjuk és forró grillen megsütjük, A z oldalas rendkívül porhanyós, szinte elolvad a szájban.
Jó étvágyat.
|